Isänpäivä tuli ja meni mutta isänpäivälahja omalle isälle on vielä antamatta. Lupasin leipoa lahjaksi saaristolaisleivän.
En edes muista mistä olen alunperin ohjeen tähän leipään napannut. Melko samanlaisia ne tuntuvat kaikki olevan. Ohje on hieman ainessuhteiltaan muuntunut omassa käytössä jotenka pistetään resepti tänne. Leipävuokani on vähän normaalia pidempi. Ohjeesta tulee yksi pitkä vuokaleipä, tuplaamalla ohjeen saa kolme tavallisen kokoista vuokaleipää.
Saaristolaisleipä
5dl piimää
50g hiivaa
0,5rkl suolaa
1,5dl siirappia
1,5dl maltaita
1,5dl leseitä
2dl ruisjauhoja
4dl vehnäjauhoja
voiteluun n. 1dl vesi-siirappiseosta jossa n. 1/3 siirappia ja 2/3 vettä
Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva piimän joukkoon. Sekoita suola ja siirappi joukkoon. Lisää kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi. Taikinaa ei tarvitse vaivata. Kaada taikina vuokaan (suosittelen vuoraamaan vuoan leivinpaperilla, terveisin hän joka ei ensimmäisellä kerralla tehnyt niin) ja anna kohota vedottomassa paikassa (vaikka uunissa) n. 2 tuntia. Kuumenna uuni 175 asteeseen ja paista leipää alatasolla n. 2 tuntia. Vajaa puoli tuntia ennen paistoajan loppumista voitele leivän pinta vesi-siirappiseoksella ja paista loppuun. Kääri valmis leipä leivinliinoihin ja anna levätä vielä pari tuntia.
Valmis leipä säilyy hyvin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti